Начало подъема

21.11.2001, 13:40

Анализ автомобильного рынка Украины за девять месяцев этого года свидетельствует о стойкой тенденции к увеличению покупки новых автомобилей при интенсивном вытеснении импорта старых машин. (укр.)

Різке зростання продажів автомобілів виробництва СНД та іномарок в Україні у третьому кварталі фахівці схильні пояснювати стабільністю національної валюти й активними рекламними кампаніями основних учасників ринку. В умовах обмеженого "сірого" імпорту офіційні продажі поступово задовольняють усі потреби українського ринку, причому у їх збільшенні суттєву роль відіграли кредити та лізингові програми.

Українські споживачі віддають перевагу автомобілям іноземного виробництва. Так, зростання продажу іномарок за дев'ять місяців склав 13%, у третьому кварталі - 41% у 2001 році. Суттєво підвищився продаж усіх французьких марок (Peugeot, Renault, Citroen), всіх підрозділів Volkswagen Group (VW, Audi, Skoda), а також BMW, Ford, Suzuki, Fiat, Mersedes-Benz, Nissan, Opel, Daewoo, KIA. Скорочення продажу було характерно лише для тих марок, де існували сильні позиції "сірого" ринку. Ця тенденція відображає динамічний рух українського ринку до цивілізованості.

З іншого боку, з квітня поновлено поставки автомобілів через СП без сплати ПДВ, що до третього кварталу склало альтернативу покупцям практично в усіх регіонах України. Суттєва частка споживачів була залучена альтернативними цінами в новий ринок. Споживач у кінцевому рахунку навіть виграв, оскільки і автомобілі, які поставляли за іншими схемами, також подешевшали.

Треба відзначити законодавчу активність автоімпортерів у третьому кварталі цього року. Публічно обговорювалися зміни у низці законодавчих актів, що регулюють виробництво і імпорт автомобілів в Україні. Процес внесення змін ще не фіналізувався, але зрозумілі такі тенденції: будуть обмежуватися пільгові операції з імпортом нових автомобілів; виробництво (зборка) автомобілів від 1000 штук на рік зберігає за собою певні пільги; наближається момент визначення статусу офіційного імпортера і надання для нього особливих умов, хоча ці ініціативи і протирічать положенню про свободу підприємництва.

За дев'ять місяців цього року кардинально змінилася ситуація з виробництвом і зборкою автомобілів в Україні. Російські законодавчі ініціативи зі стимулювання експорту суттєво поміняли розстановку сил. Тепер легковушки марки ГАЗ в Україні виробляють: "КримавтоГАЗ", "Чернігівавтодеталь" і "КременчукавтоГАЗ". УАЗи збирають у Луцьку і Краснодоні. ВАЗи, крім Луцького автозаводу, почали також збирати в Херсоні.

Розглядається питання про зборку в Україні ІЖ-2126 "Ода" і чеських Skoda.

Отже, підсумовуючи у цифрах досягнення українського авторинку за дев'ять місяців, зазначимо, що ємність нових авто складає 44,172 тисячі, а у фінансовому вигляді це становить більше $383,4 мільйона.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також