Сельское хозяйство выходит из "тени"

08.02.2001, 11:16

7 февраля на заседании Кабинета Министров Украины было рассмотрено 50 вопросов, в том числе и вопросы развития аграрной отрасли. (укр.)

Міністр аграрної політики Іван Кириленко розповів на зустрічі з журналістами про розглянуті на засіданні Кабінету Міністрів питання розвитку аграрної галузі.

Головним підсумком 2000 року, відзначив він, є те, що сільськогосподарське виробництво України почало виходити з "тіньової" економіки і вносити значний вклад в реальну економіку. Валова продукція сільського господарства торік зросла на 7,6%, в тому числі в рослинництві - на 18%. Проте для України найважливішим завжди було не так виробництво, як переробка аграрної продукції. І в цій галузі досягнуто найбільшого зростання - харчова і переробна промисловості збільшили випуск продукції за минулий рік на 26%. Про потенційні можливості нашого сільського господарства свідчить те, що переробна галузь нині використовує лише 25-28% сировини.

Завдяки запровадженню ринкових механізмів господарювання протягом минулого року аграрна галузь України зменшила збитки в десять разів. За попередніми даними у 2000 році сума збитків сільського господарства складає 320 млн. гривень проти 3 млрд. 300 млн. гривень у 1999 році. У той же час селянські господарства разом з харчовою і переробною промисловістю сплатили державі понад 4 млрд. гривень податку, а в 1999 році - лише 1 млрд. 24 млн. гривень. Загалом галузь виконала бюджетні призначення за 2000 рік на 107%, хоча у найкращі роки такий показник був на рівні 47-55%.

Цьому сприяв перехід на прозорі грошові розрахунки, зменшення товарообмінних операцій до 18%. Причому левова частка таких операцій припадала на цукрову промисловість, яка не мала обігових коштів для розрахунків за цукрову сировину. У 1999 році цукрозаводи працювали за давальницькою схемою на 98,5%, а вже у минулому - тільки на 45,6%. У 2001 році, завдяки законодавчому врегулюванню проблеми бюджетних боргів цукрових заводів, бартерний "сегмент" буде значно скорочений.

Зовнішньоторговельний оборот продукції сільського господарства склав 2,6 млрд. гривень. Позитивне сальдо - плюс $502 млн., або 91% від загальної суми позитивного сальдо всього зовнішньоекономічного обороту України. І хоча в 6 разів скоротився торік головний елемент - експорт зерна, його набагато перевищив експорт продукції переробної промисловості, зокрема кондитерських виробів.

У 2000 році частка вітчизняних продуктів у "споживчому кошику" громадян України досягла найвищого за останні роки рівня - 93,4% . Отже, наші товари цілком конкурентоспроможні, хоча кордони для імпорту - "прозорі". На 2001 рік в аграрній галузі визначені три стратегічні мети: поглиблення реформ; подальше зростання валової продукції; ліквідація збитковості господарств.

Міністр нагадав, що за минуле десятиліття в Україні стався надзвичайний перерозподіл у випуску сільськогосподарської продукції. У 1990 році дві третини її давав громадський (колективний) сектор, а третину - підсобні господарства. А до 2000 року це співвідношення змінилося навпаки. Тепер дві третини продукції виробляють підсобні господарства населення. Але, займаючи лише 15% угідь, ці господарства не в змозі значно наростити випуск продукції. Для цього слід задіяти інтенсивні технології виробництва у великих господарствах. Зокрема, реальною для виконання є програма "Зерно-2001", якою намічено довести валовий збір зерна в цьому році до 35 млн. тонн (або на 10,5 млн. тонн більше, ніж у 2000 році). Нині маємо 9 млн. гектарів посівів озимих культур. Природні умови поки сприяють перезимівлі, під сумнівом лише стан 15% посівів. Мінеральних добрив з осені внесено більше в 1,6 рази. Міністерство вживає заходів, щоб вже до 15 травня наповнити внутрішній ринок до 600 тис. тонн мінеральних добрив (минулого року їх було внесено 240 тис. тонн).

Цього року планується розширити площі цукрових буряків (їх підготовлено понад 1 млн. гектарів). Торік вони складали трохи більше 700 тис. гектарів, тому валове виробництво цукру зменшилося на 60 тис. тонн. Але ринок цукру спокійний. Отже питання щодо завезення тростинного цукру-сирцю може постати не раніше кінця квітня та й то лише в інтересах кондитерського виробництва, яке надто конкурентне на зовнішньому ринку. Причому завезення має скласти не більше 250 тис. тонн.

Іван Кириленко повідомив, що для стимулювання цукровиробництва підготовлено проект постанови Уряду про збільшення (на 25-30%) закупівельних цін на цукрові буряки і на цукор. Такі елементи державного регулювання ринку цукру є в багатьох країнах. У нинішньому році буде набагато сприятливіша ситуація у цукровиробництві, оскільки з цукрових заводів знято тягар боргів, які обмежували їх обігові кошти.

Нині стабілізувався і ринок соняшнику. Хоча після збирання врожаю надто впала ціна на його насіння, враховуючи введене експортне мито. Але в останні два місяці 2000 року було вжито заходів з тим, щоб виробники змогли вигідно реалізувати насіння соняшнику - внутрішні ціни піднялися майже до 900 грн. за тонну його. Зважаючи на те, що цього року попит на соняшник на світовому ринку буде високий, оскільки Аргентина - основний конкурент України, недоотримала майже 2,5 млн. його валового збору, буде рекомендовано товаровиробникам займатися цією культурою.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також