В БРЮССЕЛЕ ЗАВЕРШИЛОСЬ ЗАСЕДАНИЕ КОМИССИИ УКРАИНА-НАТО

06.05.2001, 13:58

Украинская делегация во главе с заместителем Министра иностранных дел Игорем Харченко приняла участие в заседании комиссии Украина-НАТО, которое проходило с 3 по 5 мая в штаб-квартире НАТО в Брюсселе. (укр.)

У центрі уваги учасників засідання було широке коло питань співробітництва Україна-НАТО, які становлять спільний інтерес, зокрема, проблематика європейської безпеки і оборони, підходи України і НАТО до цього питання. Заступник Міністра закордонних справ України у своєму виступі дав позитивну оцінку ролі НАТО, разом з іншими міжнародними організаціями, зокрема, такими як ЄС і ОБСЄ, у зміцненні євроатлантичної безпеки.

Держави-члени Альянсу, спираючись у своїй позиції на відповідні положення Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, підписаної у липні 1997 року у Мадриді, привітали ініціативу України щодо проведення консультацій стосовно розвитку діалогу НАТО-ЄС, зокрема, щодо питань, які прямо стосуються інтересів національної безпеки України. В ході засідання комісії було також обговорено ситуацію на Балканах. Представники Альянсу дали високу оцінку зусиллям України, націленим на зміцнення стабільності у цьому регіоні Європи, зокрема, в Косово.

Обмінявшись думками щодо результатів співробітництва Україна-НАТО у першій половині цього року, члени комісії дали високу оцінку практичним проектам Україна-НАТО, що активно втілюються у життя, зокрема, у галузі воєнної реформи, економіки, планування при надзвичайних ситуаціях цивільного характеру, нерозповсюдження зброї масового знищення. Країни-члени Альянсу також позитивно відзначили затвердження Президентом України Л. Кучмою у січні цього року Державної програми співробітництва Україна-НАТО на 2001-2004 роки, а також заснування інституту національних координаторів галузевої співпраці України з відповідними структурами Альянсу як важливого допоміжного механізму поглиблення практичного співробітництва України з НАТО.

І. Харченко висловив вдячність від імені народу та уряду України країнам-членам НАТО, які надали необхідну допомогу нашій державі у подоланні наслідків повені у Закарпатті. Він підкреслив, що конкретна дієва допомога, надана, зокрема, Нідерландами та Угорщиною, а також іншими країнами-членами НАТО та державами-партнерами, а також ефективна координація зусиль, що здійснювалася НАТО, реально допомогла українським властям подолати її наслідки.

Заступник Міністра закордонних справ України також поінформував членів комісії Україна-НАТО про заходи керівництва України, націлені на стабілізацію внутрішньо-політичної ситуації в нашій державі. І. Харченко підкреслив, що продовження економічних реформ та курс на європейську інтеграцію залишаються головними пріоритетами для України. У цьому контексті Послами країн-членів Альянсу було висловлено повну підтримку процесу реформ в Україні.
По материалам пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також