Начались международные учения "Кооператив партнер-2001"

13.06.2001, 11:10

С 11 по 23 июня при участии Военно-Морских Сил Украины проходят международные миротворческие учения "Кооператив партнер-2001" в Грузии в рамках программы "Партнерство ради мира". (укр.)

З української сторони до маневрів залучено великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський" та взвод морської піхоти.

Темою заходу, що відбувається поблизу міста Поті (Грузія) та Північній частині Чорного моря, є проведення миротворчої операції з підтримки миру та надання гуманітарної допомоги країні, яка зазнала шкоди внаслідок стихійного лиха.

Окрім України у навчаннях беруть участь представники Азербайджану, Болгарії, Греції, Грузії, Італії, Румунії, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Франції, Швеції, а також постійно діючі ударні з'єднання НАТО у Середземному морі та штаб ВМС НАТО в Південній Європі.

Під час морської фази учасники виконають артилерійські стрільби по морській цілі, тренування з тактичного маневрування, передачі вантажів на ходу, пошуково-рятувальних дій, протимінної та протиповітряної оборони, боротьби за живучість корабля, контролю судноплавства. Берегова фаза включатиме висадку з десантних кораблів на необладнане узбережжя із застосуванням плаваючої техніки, десантних човнів та гелікоптерів, супроводження конвоїв та охорону гуманітарних вантажів, ведення пошуково-евакуаційних операцій, підводної та наземної розвідки, розмінування, розгортання та охорону табору для постраждалих, надання медичної допомоги.

До об'єднаного штабу навчання увійшли 70 офіцерів - представників країн НАТО та партнерів альянсу. До маневрів залучено майже 40 кораблів, катерів і допоміжних суден, 18 літаків, 7 вертольотів, підрозділи морської піхоти загальною чисельністю до 740 чоловік: дві роти - від Грузії, по одній роті - від США та Туреччини, по одному взводу - від Греції та України, по одній інженерній групі - від Болгарії та Румунії, польовий шпиталь - від Франції.

Керівник міжнародного навчання "Кооператив партнер-2001" - командувач об'єднаних військово-морських сил НАТО в Південній Європі віце-адмірал Луіджи Лілло.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також