Детям помогут дышать

05.07.2001, 10:34

В реанимационном отделении Института педиатрии, акушерства и гинекологии при Академии медицинских наук Украины установлено уникальное оборудование для ультразвуковой диагностики новорожденных. (укр.)

Цей щедрий дарунок неонатологічному відділенню інституту зробили Фонд "Україна - дітям" та відома компанія "Проктер енд Гембл". Такого сучасного універсального обладнання, як запевняють фахівці, досі не мав жоден медичний заклад України. За його допомогою можна оперативно, уже в перші години життя, виявляти найменші патології чи вади розвитку у новонароджених та вчасно починати лікування. Ультразвуковий сканер SA-9900 виробництва фірми "Медісон" дозволяє робити об'ємну реконструкцію в реальному часі, досліджувати мозок новонароджених через тім'ячко та найтонші судини, "фотографувати" кісткову систему плоду в рентгенівському режимі. Крім того, обладнання дає змогу архівувати інформацію і навіть пересилати її в електронному вигляді, зокрема через Інтернет.

З огляду на чималу вартість сканера (близько $108 тис.) без допомоги благодійників він і надалі лишався б недоступним провідному медичному закладу, де обстежуються вагітні жінки та лікуються новонароджені з усіх куточків України. Втім, це не єдина допомога, яку "Проктер енд Гембл" протягом чотирьох років своєї співпраці із Фондом та Міністерством охорони здоров'я виділив дитячим лікарням. За словами менеджера компанії Віталія Прокопенка, загалом благодійної підтримки медзакладам, де лікуються діти, надано на $400 тис. Це, зокрема, сучасні реанімаційні столи для новонароджених та апарати короткочасного регулювання дихання немовлят, обладнання для інтенсивної терапії та реанімації дітей, що народилися передчасно чи з вадами розвитку.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також