Перспективы развития горно-металлургического комплекса Украины

16.08.2001, 11:47

В Кабинете Министров Украины состоялось совещание по вопросу "О производственном и финансово-экономическом состоянии предприятий горно-металлургического комплекса Украины по итогам работы в первом полугодии 2001 года и перспективы его дальнейшего развития". (укр.)

Уряд приділяє велику увагу роботі базової стратегічної галузі, яка забезпечує біля 47% всіх валютних надходжень в Україну, сказав Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах під час наради. Одним з головних завдань, на думку Анатолія Кінаха, є подальша робота над підвищенням конкурентоспроможності продукції ГМК та оновленням основних фондів. Іншим важливим питанням є узгодженість дій у роботі з реалізації продукції гірничо-металургійного комплексу, особливо в умовах загострення проблеми антидемпінгових заходів з боку основних споживачів продукції ГМК.

Глава уряду відмітив позитивні результати експерименту в гірничо-металургійному комплексі. Він дав можливість стабілізувати та суттєво покращити стан галузі. Закон України "Про проведення економічного експерименту на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України" досяг своєї головної мети щодо нарощення учасниками експерименту обсягів виробництва та реалізації продукції, а також збільшення надходжень до бюджету податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Збільшення платежів стало можливим в результаті стабілізації фінансово-економічного стану підприємств ГМК у 2000 році, досягнутого завдяки роботі в умовах економічного експерименту.

Обсяг товарної продукції у діючих цінах за 6 місяців поточного року у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшився і становить по металургійних підприємствах - 108,9%, гірничодобувних - 107,8%, кольорової металургії - 83%, феросплавних - 128,6%, коксохімічних - 226,4%. За шість місяців поточного року обсяги товарної продукції склали 21,6 млрд. грн. проти 19,1 млрд. грн. у першому півріччі 2000 року.

В той же час, Прем'єр-міністр висловив занепокоєння щодо зростаючої питомої ваги відпрацьованого обладнання галузі. Зношування основних фондів металургії складає 60-80%.

З урахуванням відсутності нового податкового кодексу, погіршення зовнішньої кон'юнктури, антидемпінгових процесів учасники наради вирішили вважати необхідним продовжити економічний експеримент в ГМК у 2002 році. Його кінцеві результати повинні бути спрямовані на підсилення інвестиційної та інноваційної політики в ГМК. В першу чергу це стосується поповнення основних фондів та технічного переоснащення виробництва.

За результатами наради Мінекономіки, Мінпромполітики, Мінфіну дано доручення вжити заходів щодо активізації роботи Консультативної ради з питань формування цінової політики в базових галузях економіки України та опрацювати узгоджені пропозиції щодо цінової політики у 2001-2002 роках відносно електроенергії, природного газу, коксівного вугілля та інш. Під час наради також було прийнято рішення щодо створення найближчим часом робочої групи для розгляду формування тарифів в транспортній галузі. Мінпромполітики доручено розглянути результати діяльності підприємств-учасників експерименту за перше півріччя та внести відповідні пропозиції по виключенню з експерименту підприємств, які порушують його умови.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також