Приватизация: опыт, достижения и перспективы

14.09.2001, 15:54

13 сентября в Киеве прошла международная конференция "Приватизация: опыт, достижения и перспективы". (укр.)

У своєму виступі Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах повідомив, що конкурси з подальшої приватизації енергокомпаній можуть розпочатися з січня наступного року.

На його думку, точний термін проведення конкурсів енергокомпаній можна буде оголосити після того, як буде досягнуто визначення щодо Закону України "Про оптовий ринок електричної енергії України", на який Президент наклав вето.

За словами Анатолія Кінаха, вчора на засіданні Консультативної ради Кабінету Міністрів і Верховної Ради України за участю усіх керівників фракцій і груп парламенту було вирішено створити робочу спільну групу по доопрацюванню Закону "Про оптовий ринок електричної енергії".

Як відомо, у травні поточного року Президент України доручив уряду і Фонду держмайна тимчасово припинити відчуження акцій енергокомпаній і цілісних майнових комплексів до вивчення наслідків продажу перших шести обленерго і практики роботи нових власників. Як підкреслив Президент, особливу увагу при цьому необхідно звернути на дотримання взаємних зобов'язань інвесторів і держави у частині тарифної політики, боргів, а також вироблення чіткого механізму відключення злісних неплатників за електроенергію.

Наприкінці квітня 2001 року на відкритих тендерах були продані контрольні пакети акцій шести обленерго на загальну суму $160 млн.: американська компанія "AES Washington Holdings B.V." придбала "Київобленерго" і "Рівнеобленерго", словацька "Vychodoslovenske Energeticke Zavody S.P." - "Житомиробленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго" і "Севастопольенерго". Крім того, інвестори взяли на себе додаткові зобов'язання погасити заборгованість приватизованих підприємств на загальну суму в $136 млн.

Кредиторська заборгованість генеруючих компаній становить сьогодні від 1,5 до 3 млрд. грн. У трьох із чотирьох теплових енергогенеруючих компаній ("Центренерго", "Донбасенерго", "Західенерго") кредиторська заборгованість перевищує дебіторську, тільки в "Дніпренерго" кредиторська заборгованість майже рівна дебіторській.

Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах порушив проблему приватизації державної частки підприємств, в яких державна власність становить до 30%.

За його словами, підприємства, в яких держава має невелику частку власності, мають гірші виробничі показники, ніж підприємства, які повністю знаходяться у приватній власності, чи навіть повністю державні підприємства. А. Кінах також звернув увагу на передприватизаційну підготовку об'єктів. Необхідно проводити глибокий аналіз ситуації, кон'юнктури на світовому ринку, надходження інвестицій на підприємства, ролі приватизації великих транснаціональних фінансово-промислових груп, зазначив Прем'єр-міністр.

А. Кінах підкреслив, що уряд розглядає приватизацію як дуже важливий інструмент державної політики, яка повинна сприяти розвитку української економіки, інтеграції України до європейської та світової спільноти. В той же час він підкреслив, що приватизацію не можна зводити лише до поповнення бюджету. Вона повинна працювати на вирішення довготермінових проблем розвитку української економіки.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також