В закон о банкротстве предлагается внести изменения

17.10.2002, 10:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять в первом чтении проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "О возобновлении платежеспособности должника или признании его банкротом". (укр.)

За словами автора - народного депутата О. Стояна, цей законодавчий акт спрямовано на належне урахування прав і повноважень профспілок у процедурах відновлення платоспроможності боржника або його ліквідації.

Пропонується внести відповідні зміни та доповнення, які стосуються визначення терміну "представник працівників боржника", який має представляти інтереси працівників при проведенні процедур банкрутства, обрання представника працівників боржника та надання йому статусу рівноправного учасника зборів та члену комітету кредиторів, а також права вирішального (ухвального) голосу та внесення його до складу ліквідаційної комісії.

Автор вважає за доцільне розширити права керуючого санацією, оскільки процес санації може тривати довго, а в цей період повноваження керівника підприємства-боржника припиняються і управління переходить до керуючого санацією. А в чинному законі норма щодо права виступати стороною колективного договору відсутня.

Оскільки планом санації може бути передбачено звільнення працівників боржника, які не можуть бути задіяні в процесі реалізації цього плану, такий план має бути узгоджений з профспілковим комітетом або представником профорганізації з дотриманням вимог Кодексу законів про працю.

Члени комітету зауважили, що доцільною є пропозиція участі представника профспілок у роботі ліквідаційної комісії. Враховуючи, що профспілки здійснюють контроль за дотриманням законодавства про працю, в тому числі при ліквідації підприємств, їх представник повинен брати участь у роботі ліквідаційної комісії, оскільки з моменту відкриття ліквідаційної процедури відбувається звільнення працівників банкрута.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также