Учения Черноморской группы военно-морского сотрудничества "BLACKSEAFOR" пройдут в августе

08.06.2002, 11:16

Концепцию защиты кораблей Черноморской группы военно-морского сотрудничества от террористических актов обсудили в Севастополе участники заседания группы планирования второй активации "BLACKSEAFOR". (укр).

5-7 червня у Севастополі тривала друга робоча зустріч групи планування другої активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва "BLACKSEAFOR".

В ході зустрічі представники військових флотів Республіки Болгарія, Грузії, Румунії, Російської Федерації, Турецької Республіки та України продовжили подальшу розробку керівних документів "BLACKSEAFOR", розглянули концепцію захисту кораблів цього угрупування від терористичних актів, а також затвердили наказ на проведення другої активації.

Другу активацію Чорноморської групи військово-морського співробітництва заплановано провести з 5 по 28 серпня цього року під керівництвом української сторони.

Очікується, що під час другої активації кораблі країн-учасниць "BLACKSEAFOR" відвідають порти Севастополь, Констанца (Румунія), Стамбул (Туреччина) та Варна (Болгарія), а також проведуть навчання і тренування у західній частині Чорного моря. Українські Військово-Морські Сили у цих заходах представлятиме корабель управління "Славутич".

Завданнями "BLACKSEAFOR" є проведення пошуково-рятувальних операцій, операцій з надання гуманітарної допомоги, розмінування, захист навколишнього середовища, візити доброї волі. Для вирішення цих задач було створено оперативне з'єднання, до складу якого входять по тральщику від Болгарії, Російської Федерації, Румунії і Туреччини, патрульний катер від Грузії та корабель спеціального призначення від України. Дане з'єднання може також брати участь в операціях ООН та ОБСЄ за згодою всіх країн-учасниць.

Командувач "BLACKSEAFOR" призначається на один рік. Посада переходить за принципом ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. Минулого року це був представник військово-морських сил Туреччини. Цього року на посаду командувача Чорноморською групою військово-морського співробітництва буде розглядатися кандидатура представника Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Церемонію передачі командування BLACKSEAFOR заплановано провести в серпні цього року в Севастополі.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також