В Норвегии работают украинские верификаторы

25.06.2003, 11:41

Две группы украинских верификаторов проводят инспекции по Договору по Открытому небу и Венским документам 1999 года на территории Норвегии. (укр.)

23-27 червня дві групи українських верифікаторів здійснюють інспектування території Норвегії в рамках Договору з Відкритого неба та Віденського документу 1999 року.

Зокрема, перша група українських інспекторів на чолі з начальником відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Федором Цимбалюком здійснює спостережний політ на літаку ескадрильї "Блакитна стежа" Ан-30Б.

Друга група українських інспекторів, яку очолює заступник начальника Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Анатолій Лойшин, проводить інспекцію об'єктів контролю на території цієї країни в рамках Віденського документу 1999 року.

Взагалі, у 2003 році пасивна та активна квоти України за Віденським документом 1999 року складають по 3 інспекції та 2 візити за оцінкою інформації. А в рамках Договору з відкритого неба та за двосторонніми домовленостями українські верифікатори у нинішньому році мають здійснити 7 спостережних польотів. У свою чергу, над Україною буде проведено 10 спостережних польотів.

Віденський документ 1999 року регламентує комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. У зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, у минулому році українська сторона два рази надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору. Передбачається, що в цьому році український літак АН-30Б орендуватимуть для проведення інспекцій Німеччина, Туреччина, Польща, Словаччина та Румунія.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також