В Волынской области проходит вакцинация населения против клещевого энцефалита

21.08.2003, 13:41

В нынешнем году в Волынской области было зарегистрировано 17 случаев заболевания клещевым энцефалитом. (укр.)

З метою проведення протиепідемічних заходів в регіоні було прийнято рішення щодо необхідності проведення вакцинації населення. Міністерство охорони здоров'я України з цією метою виділило Волинській області 127,1 тисяч гривень за рахунок асигнувань, передбачених на заходи по боротьбі з епідеміями.

Ці кошти планується спрямувати на закупівлю вакцин для профілактики захворювання на кліщовий енцефаліт в даному регіоні.

Статистична інформація щодо захворюваності на кліщовий енцефаліт в Україні в 2000-2003 роках: 2000 рік - 45 випадків (максимальна кількість, 31 випадок, в Криму); 2001 рік - 15 випадків (максимальна кількість, 11 випадків, в Криму); 2002 рік - 12 випадків (максимальна кількість, 11 випадків, в Криму); з початку 2003 року - 23 випадки (17 - Волинська обл., 5 - Крим, 1 - Запоріжжя).

Кліщовий енцефаліт - вірусне захворювання, яке в більшості випадків вражає центральну нервову систему. Інфекція вражає домашніх тварин, мавп, деяких птахів та людей. Резервуаром та основним переносником інфекції є іксодові кліщі. Зараження людини може відбутися під час укусу кліща, розчавлення та втирання в шкіру розчавленого кліща або при вживанні людиною зараженого вірусом сирого козячого або коров'ячого молока.

Інкубаційний період захворювання - 1,5-2 тижні, інколи він затягується до 3 тижнів. Симптоматика: головний біль, нудота, втрата свідомості, психомоторне збудження, підвищення температури (до 39-40 градусів), тощо. Інколи хвороба закінчується летально.

Найбільш уразливими є особи, які за своїм фахом перебувають тривалий час в лісі. Останнім часом фіксуються захворювання на кліщовий енцефаліт серед міських жителів, які перебувають на присадибних ділянках та парковій зоні. Кліщі також можуть бути занесені в приміщення разом з лісовими квітами та на шкірі домашніх тварин.

Сам вірус досить чутливий до зовнішніх факторів: вірус швидко знищується в кімнатній температурі, при нагріванні до 60 градусів на протязі 10-20 хвилин, при кип'ятінні - через 2 хвилини. В молоці та молочних продуктах вірус може зберігатися близько 2 місяців.

Профілактика зараження вірусом кліщового енцефаліту: використання в лісі спеціального одягу: чоботи, куртки з довгими рукавами, хустка або сітка, яка закриває шию; самостійні та взаємні огляди після виходу з лісу; позбавлення трави та сухих гілок на садибних ділянках; застосування спеціальних хімічних речовин, яки захищають від комах; кип'ятіння козячого та коров'ячого молока на територіях, де реєструються випадки кліщового енцефаліту;

Специфічна профілактика відбувається шляхом імунізації. Швидку (через 24 години після моменту введення) профілактику можна здійснювати за допомогою одноразового введення імуноглобуліну, який захищає протягом 1 місяця.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також