"Укргазвыдобування" продолжает модернизацию Хрестищенского газоконденсатного месторождения

20.10.2004, 11:31

Компания "Укргазвыдобування", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", закончила реконструкцию амиачно-холодильной установки (АХУ) на Хрестищенском газоконденсатном месторождении ГПУ "Шебелинкагазвыдобування". (укр.)

В результаті введення оновленої АХУ в експлуатацію компанія значно збільшить видобуток газового конденсату, а також зменшить зовнішнє споживання електроенергії. Вартість реконструкції склала понад 15 млн. грн. Термін окупності - менше 2,5 років.

Реконструкція Хрестищенської АХУ розпочалась наприкінці минулого року та полягала у заміні діючої аміачної установки турбодетандерними агрегатами нового покоління. Модернізація технологічного процесу здійснювалася із максимальним використанням вже працюючих агрегатів і технологічних комунікацій. За рахунок впровадження турбодетандерів вітчизняного виробництва знижено температуру сепарації з -8С до -25С, що дозволить додатково вилучати понад 10 тис. тонн газового конденсату на рік.

Використання сучасного обладнання дозволило втричі зменшити собівартість видобутку газового конденсату та збільшити рентабельність виробництва. На виході з установки буде отримано близько 4,5 млрд. куб. м. природного газу в рік, що відповідатиме світовим стандартам якості.

Реконструкція Хрестищенської АХУ дозволить зекономити понад 20 млн. кВт/год електроенергії на рік, або 40% споживання ГПУ "Шебелинкагазвидобування". Вивільнені від економії на закупках енергії кошти будуть спрямовані на реалізацію нових виробничих проектів ДК "Укргазвидобування". Відмова від використання енергоємної і морально застарілої технології охолодження аміаком також значно підвищить безпеку функціонування об'єкту та забезпечить більш комфортні умови роботи для газовиків.

У травні 2004 року ДК "Укргазвидобування" розпочала промислову експлуатацію дотискуючої компресорної станції Хрестище. Вихід Хрестищенської ДКС на повну потужність забезпечить зростання щорічного видобутку природного газу Компанією на 1 млрд. м3, або більш ніж на 5%.

За обсягами видобутку газу Хрестищенське родовище займає друге місце в Україні після Шебелинського. Виснаженість родовища складає близько 80%. Виснаженість оточуючих родовищ Хрестищенської групи - близько 65%.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також

Читайте также