"Газ Украины" разорвет договора с должниками

21.04.2004, 13:54

Дочерняя компания "Газ Украины", которая входит в состав НАК "Нефтегаз Украины", намерена прервать сотрудничество с 37 предприятиями теплокоммунэнерго (ТКЭ), которые оплачивают меньше 50% потребленного природного газа. (укр.)

21 квітня компанія відмовилася укладати з цими ТКЕ договори про постачання природного газу для вироблення гарячої води.

Станом на 15 квітня 2004 року, борг 37 підприємств-боржників складає 141,3 млн. грн. Це майже 40% від суми заборгованості усіх 900 підприємств теплокомуненерго України. Середній рівень оплати 37 ТКЕ за підсумками опалювального сезону склав 36%. При цьому вони спожили 25% від усього обсягу газу, що реалізується підприємствам комунальної теплоенергетики.

Враховуючи, що багаторазові спроби ДК "Газ України" вивчити ситуацію на місцях наштовхувалися на опір керівництва теплокомуненерго, з метою усестороннього аналізу ситуації та остаточного вирішення проблеми 21 квітня ДК "Газ України" організувала в Києві "круглий стіл" за участю підприємств ТКЕ із різним рівнем заборгованості. За його результатами Компанія ухвалила рішення зобов'язати усі підприємства ТКЕ до 1 вересня 2004 року повністю погасити заборгованість поточного року та надати графік виплати боргів попередніх років.

Протягом опалювального сезону 2003-2004 рр. більшість підприємств теплокомуненерго України суттєво покращили свої результати. Наслідком цього став ріст середнього рівня оплати за газ з 55% до 70%. Проте, у ході зустрічі з представниками 37 ТКЕ-боржників, керівництво ДК "Газ України" не почуло жодного вагомого пояснення причини систематичних неплатежів та заборгованості.

До середини травня ДК "Газ України" остаточно підіб'є підсумки опалювального сезону 2003-04 рр. та вирішить питання про продовження співпраці з боржниками ТКЕ. Для підприємств комунальної енергетики, які не виконають вимоги Компанії, ДК "Газ України" підготував концепцію нового договору, що дозволятиме спільно контролювати процес оплати спожитого природного газу.

Попередній аналіз діяльності 37 теплокомуненерго засвідчує, що протягом опалювального сезону керівники підприємств доклали мінімум зусиль для покращення результатів своєї роботи. Неналежне ставлення до вирішення проблеми погашення боргів минулих років та недотримання договірних умов про 100% поточну оплату спожитого природного газу негативно позначилася на середньому рівні оплати в цілому по Україні.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також