Армия медицинаских работников пополнилась молодыми специалистами

24.06.2004, 10:59

В медицинских учебных заведениях Украины закончились выпускные экзамены, и около 8 тысяч молодых специалистов получат дипломы. (укр.)

Підготовка медичних кадрів здійснювалась у 135 вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів та закладів післядипломної освіти І-IV рівнів акредитації усіх форм власності, а також 4 факультетами навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України.

Обсяги випуску медичними вузами лікарів, які навчаються за бюджетом та контрактом, нині складають 7,8 тисяч лікарів, з яких 3,8 тисяч - за держзамовленням. Нинішні рівні підготовки лікарів у державі не тільки відповідають потребам держави, але і практично покривають щорічні втрати кадрів, що дозволяє утримувати в Україні середньоєвропейський рівень забезпечення лікарями - 27,2 на 10 тис. населення. Нині українські медичні вузи готують фахівців для 75 країн. За минулий навчальний рік їх підготовлено близько двох тисяч. На сьогодні, у навчальних закладах, підпорядкованих МОЗ України, навчаються майже 7 тис. іноземних громадян із щорічним обсягом прийому близько 1700 студентів. Це майже третина із усіх іноземних студентів, що навчаються у вузах України. Варто відмітити, що серед іноземних громадян, котрі отримують загальнолікарську освіту, понад 500 громадян із розвинених країн, в тому числі із США, Великобританії, Канади, Франції, Німеччини, Ізраїлю, Швеції, Норвегії та інших.

За останні п'ять років підготовлено майже 4 тисячі сімейних лікарів в інтернатурі, а також шляхом спеціалізації лікарів терапевтів, педіатрів. В 2004 році продовжують навчання понад 300 лікарів-інтернів за цією спеціальністю.

Понад 100 вітчизняних та іноземних студентів були не атестовані за результатами випускного ліцензійного іспиту. 61 студент не були допущені до складання державних іспитів через академічну неуспішність і відраховані з останнього року навчання.

Коментуючи питання підготовки медичних кадрів Міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв зазначив: "Для виконання завдань, що стоять перед галуззю, ми постійно підвищуємо вимогливість до якості підготовки майбутніх лікарів. Нині МОЗ впровадило нові стандарти освіти лікарів і провізорів, які не тільки підвищать якість підготовки, але й будуть відповідати вимогам Болонської декларації. Ми перші в країні кардинально змінили державну атестацію випускників, запровадивши незалежні від вузів ліцензійні інтегровані іспити "Крок". Другою важливою складовою державної атестації майбутніх лікарів є практично орієнтований іспит, по основних клінічних дисциплінах, під час якого перевіряються саме практичні вміння майбутніх медиків, та їх здатність надавати медичну допомогу при критичних станах.

І сьогодні кількість студентів, що не склали іспити - це свідчення неупередженого контролю з боку системи медичної освіти, за рівнем оцінки якості підготовки медичних кадрів. Впевнений, що суттєвим кроком щодо поліпшення підготовки медиків також стане створення сучасних університетських клінік".

За рішенням колегії МОЗ України від 28 травня 2003 року N 4, передбачалося працевлаштувати 4085 випускників 2004 року: у тому числі 3835 лікарів та 250 провізорів, які за державним замовленням навчалися у вищих медичних навчальних закладах IV рівня акредитації,

У 2004 році до державних закладів охорони здоров`я направлення на роботу отримали 3854 лікарі та 286 провізорів. Самостійне працевлаштування отримали 8 випускників медичного факультету (або 0,2%), 4 - стоматологічного (або 0,8%), 1 - фармацевтичного (або 0,3%). У розпорядження інших міністерств та відомств направлено 56 випускників, що складає 1,3% від загального випуску.

Слід підкреслити, що 4140 випускникам, які навчалися за державним замовленням, надано перше робоче місце, що становить 99,7% загального випуску.

Основним пріоритетом в роботі МОЗ з працевлаштування випускників 2004 року було забезпечення закладів охорони здоров'я лікарськими кадрами на засадах сімейної медицини, особливо тих, що надають медичну допомогу сільському населенню.

Так, значна частина - 2433 випускники, або 70,3%, отримали направлення на роботу до зазначених закладів охорони здоров'я. У тому числі до ЦРЛ (Центральна районна лікарня) направлено 1364 випускники, РЛ (районна лікарня) - 9, дільничних лікарень - 229, сільських лікарських амбулаторій - 661, санепідстанцій сільських територіальних районів - 170.

На посади лікарів загальної практики-сімейної медицини направлено 470 випускників. Особлива увага комісій з працевлаштування приділялася укомплектуванню закладів охорони здоров'я в контрольованих внаслідок аварії на ЧАЕС регіонів, куди скеровано 553 особи, або 14,7% загального випуску лікарів. З них: у Волинську область направлено 81 лікар, Рівненську - 96, Житомирську - 121, Київську - 125, Чернігівську - 130.

Одним основних завдань роботи комісій навчальних закладів є також забезпечення лікарськими кадрами закладів охорони здоров'я фтизіатричної служби. На виконання зазначеного з числа випускників 2004 року на посади лікарів-фтизіатрів направлено 153 особи.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також