"Нафтогаз Украины" провел аудит своей деятельности по международным стандартам

03.09.2004, 12:17

НАК "Нафтогаз Украины" получил результаты аудита за 2001-2003 годы, который был проведен согласно мировым стандартам. Международный аудит деятельности компании проведен впервые. (укр.)

У зв'язку з численними інфляційними процесами, які мали місце в 1990-х роках, та з метою отримання об'єктивної інформації щодо активів компанії, провідною аудиторською фірмою Ernst&Young здійснено оцінку основних фондів підприємств холдингу. Вартість оборотних активів компанії зросла з 28,7 млрд. грн. у 2002 році до 60,3 млрд. грн. у 2003 році, власний капітал - з 13,6 млрд. грн. до 37,6 млрд. грн. За підсумками оцінки основних фондів, ринкова вартість активів холдингу перевищує балансову майже у 2,5 рази. Найбільш заниженою експерти виявили вартість підприємств з газопостачання та газифікації (у 4,3-9,2 рази), ДК "Укртрансгаз" (3,08) та ВАТ "Укртранснафта" (3,03).

На замовлення НАК "Нафтогаз України", американською фірмою Miller&Lents згідно стандартів US Society of Petroleum Engineering (SPE) проведено оцінку запасів вуглеводнів компанії. За її результатами достовірні запаси нафти складають 23,47 млн. т, природного газу - 211,96 млрд. куб. м. Прибуток від освоєння Компанією достовірних запасів оцінюється у $2,27 млрд.

До консолідованої звітності НАК "Нафтогаз України" було включено 11 компаній, які у сукупності володіють більше 90% активів холдингу. Згідно висновків аудиторів, протягом 2003 року дохід компанії від реалізації та транспортування нафти і газу виріс на 35%, а прибуток після оподаткування - більш ніж у 6 разів. Аудитори прогнозують значне збільшення фінансових результатів НАК "Нафтогаз України". У 2008 році виручка компанії має скласти майже $75 млрд., прибуток до оподаткування (EBITA) - більше $21 млрд.

Згідно з результатами аудиту Ernst&Young та Miller&Lents капіталізація НАК "Нафтогаз України" на 31 грудня 2003 року становить не менше $9,5 млрд. Завдяки проведенню аудиту згідно міжнародних стандартів компанія вперше отримала звітність, яка дозволяє іноземним партнерам розглядати її як рівноцінного партнера та об'єкт для інвестицій. Це значно розширить можливості "Нафтогазу України" у співпраці з міжнародними структурами та сприятиме більш активній участі компанії у закордонних проектах.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також