Парламент внес изменения в некоторые законы о развитии малой гидроэнергетики

17.10.2006, 14:37

Верховная Рада Украины приняла за основу законопроект о внесении изменений в некоторые законы Украины о развитии малой гидроэнергетики, внесенный народным депутатом В. Бронниковым. (укр.)

Проект закону (реєстр. N1222) спрямовано на стимулювання використання потенціалу малої гідроенергетики з метою зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, забезпечення економії паливно-енергетичних ресурсів і зниження залежності України від їх імпорту, а також на створення ефективних умов діяльності України на європейському ринку електроенергії та на виконання Україною зобов'язань щодо поступового приведення внутрішнього законодавства у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу (ст. 51 Угоди про партнерство і співробітництво між Європейськими Співтовариствами й Україною).

Зокрема, пропонується Закон "Про електроенергетику" доповнити поняттям "мала гідроелектростанція". Зазначений розподіл на малу та велику гідроенергетику має бути здійснений з погляду різні форми державного регулювання та державної підтримки об'єктів, віднесених до великої та малої гідроенергетики. Зміни до статті 15 запроваджують обов'язкову закупівлю виробленої малими гідроелектростанціями електричної енергії оптовим ринком електричної енергії за прогнозованою ринковою ціною поряд із існуючою можливістю продажу і поза оптовим ринком на підставі прямих договорів з енергопостачальником або споживачем.

Пропонується також зміна до статті 19-1 щодо виключення малих гідроелектростанцій з переліку таких, на які поширюються вимоги щодо особливих охоронних заходів на гідротехнічних спорудах.

З метою залучення приватного капіталу для відновлення та будівництво малих гідроелектростанцій пропонується внести зміни до Закону "Про приватизацію державного майна" щодо відміни заборони на приватизацію малих гідроелектростанцій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также