Украинские предприятия получат кредит на развитие экспорта

12.07.2006, 13:43

Делегация Украины м представители Международного банка реконструкции и развития провели переговоры относительно заключения Гарантийного соглашения для реализации Второго проекта развития экспорта. (укр.)

Відповідно до Угоди про позику, Україні надається кредит в сумі $154,5 млн. терміном на 20 років з відстрочкою повернення основної суми кредиту на 5 років за ставкою, що дорівнює базовій ставці LIBOR плюс сумарний спред, який на сьогоднішній день складає 0,33. Погоджено та підписано узгоджений протокол переговорів, в якому передбачено терміни та умови подальшої роботи над підготовкою проекту до підписання та впровадження.

Метою проекту є підтримка розвитку експортної діяльності приватних підприємств усіх секторів економіки України, сприяння впровадженню новітніх технологій управління виробництвом, маркетингом та експортною діяльністю, запровадження нових банківських інструментів і розширення доступу підприємств до джерел фінансування експорту, розширення спроможностей комерційних банків надавати середньо- та довгострокові позики, розвиток банківського сектору.

Позика на впровадження зазначеного проекту надається Світовим банком на фінансових умовах, що є типовими для інших проектів Світового банку, які виконуються в Україні. Позичальником кредиту буде Укрексімбанк, одночасно він буде і організацією, що відповідає за впровадження проекту та несе усі кредитні ризики. Укрексімбанк також відповідатиме за відбір комерційних банків, що прийматимуть участь у проекті, відповідно до узгоджених зі Світовим банком фінансових критеріїв відбору і прийнятності. Критерії щодо вибору банків для участі у проекті та критерії до субпозичальників, субпроектів та субкредитів затверджуються Угодою про позику.

На Укрексімбанк буде покладена функція управління процесом впровадження та супроводження проекту уповноваженими банками. Умовою укладання кредитної угоди зі Світовим банком щодо впровадження проекту є надання суверенної гарантії України на забезпечення позики. Отримувачами позики (субпозичальниками) будуть приватні та приватизовані підприємства, які повинні будуть надати детальні плани розвитку експорту як складову частину бізнес-планів. Субкредити будуть надаватися по субпроектах, що проходитимуть експертизу в комерційних банках-учасниках проекту та в Укрексімбанку.

27 липня 2006 року відбудеться засідання Ради директорів Світового банку. Після схвалення Проекту Радою директорів, буде підписано Гарантійну Угоду (Другий проект розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Угоду про позику між Укрексімбанком та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також