ДК "Газ Украины" отключит от поставок газа 28 предприятий за долги

02.09.2006, 13:37

4 сентября 2006 года ДК "Газ Украины" отключит от поставок газа 28 предприятий, которые задолжали 368 млн. грн. (укр.)

На виконання доручень Кабінету міністрів України, Міністерства палива та енергетики України і НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення розрахунків за природний газ на 100%, ДК "Газ України" ухвалив рішення від'єднати від газопостачання 28 найбільших підприємств-боржників. Компанія вдається до такого кроку з метою стимулювати процес повернення підприємствами теплокомуненерго боргу у загальній сумі близько 600 млн. грн. за спожитий у 2006 році природний газ.

Впродовж серпня керівники ДК "Газ України" взяли участь у нарадах з приводу погашення заборгованостей за паливо у Донецьку, Луганську, Харкові, Черкасах, Дніпропетровську, Кіровограді. Наради відбувалися за присутності керівників місцевих органів влади. В результаті вжитих заходів у серпні ТКЕ-боржники погасили заборгованість на суму 31,5 млн. грн.

Проте, такий рівень розрахунків і темпи погашення заборгованості не є прийнятними для фінансової діяльності ДК "Газ України". Загальна сума боргу перед Компанією підприємств ТКЕ за спожитий з початку року природний газ залишається недопустимо високою - 596,5 млн. грн.

Зважаючи на зволікання з оплатою і відсутність дієвих методів вирішення проблеми заборгованості, Компанія надала доручення підприємствам з газопостачання та газифікації відключити з 4 вересня 2006 р. від газопостачання 28 найбільш енергоємних підприємства ТКЕ. Сума боргу цих об'єктів становить 368 млн. грн.

Це, зокрема, КП "Харківські теплові мережі" (борг за 2006 р. - 111 млн. грн.), ОКП "Донецьктеплокомуненерго" (40,3 млн. грн.), ДП "Криворізька теплоцентраль" (33,7 млн. грн.), МКП "Дніпропетровські міські теплові мережі" (32,2 млн. грн.), ККП "Донецькміськтепломережа" (31,1 млн. грн.), КП "Криворіж-теломережа" (29,4 млн. грн.), ККП "Маріупольтепломережа" (12,2 млн. грн.), ВАТ "Облтеплокомуненерго" (м. Чернігів - 12,1 млн. грн.), КП "Севтеплоенерго" (8,4 млн. грн.), ОКПВТГ "Полтаватеплоенерго" (8,2 млн. грн.), ТОВ "Енергохолдінг" (Краматорська ТЕЦ - 7,1 млн. грн.), КПТМ "Черкаситеплокомуненерго" (7 млн. грн.), ВО "Хмельницькі теплові мережі" (6,9 млн. грн.), ВАТ "Черкаське хімволокно" (Черкаська ТЕЦ - 5,7 млн. грн.), ЗАТ "ТЕЦ - 3" (м. Харків - 4,7 млн. грн.) та інші.

ДК "Газ України" звертається до жителів міст України з розумінням поставитися до вимушених заходів, до яких вдається Компанія. Адже ДК "Газ України" та регіональні підприємства з газопостачання та газифікації несуть відповідальність за своєчасне забезпечення газом споживачів протягом опалювального сезону 2006-2007 рр. Без належної і вчасної стовідсоткової оплати за спожитий газ Компанія не може гарантувати стабільність постачання палива.

ДК "Газ України" звертає увагу місцевих органів влади на необхідність терміново переглянути та затвердити тарифи на послуги з теплопостачання до економічно обґрунтованого рівня, а у необхідних випадках - віднайти можливість компенсації затрат теплопостачальних підприємств на виробництво теплової енергії з місцевих бюджетів.

Недоотримання від підприємств ТКЕ-боржників коштів за спожитий газ не дозволяє ДК "Газ України" та підприємствам з газопостачання та газифікації здійснювати термінову діагностику та поточні ремонти газопроводів у необхідних обсягах. Відсутність коштів при закупівлі природного газу напередодні підготовки до опалювального сезону 2006-2007 рр. може дестабілізувати ситуацію у регіонах країни та призвести до зриву опалювального сезону у його розпал.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также