Украина примет представителей финансовых разведок из 106 государств мира

15.10.2007, 12:30

16-18 октября 2007 года представители 106 государств мира, которые являются членами Эгмонтской группы подразделений финансовых разведок мира, будут находится в Украине, в частности, в Киеве, где состоится заседание рабочих групп Эгмонтской группы. (укр.)

Егмонтська група підрозділів фінансової розвідки світу є організацією, що об'єднує урядові установи, відповідальні за протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, з метою розширення взаємного співробітництва та обміну інформацією, що може стати корисною у виявленні та боротьбі з фінансовими злочинами.

Згідно з узвичаєною практикою, протягом одного календарного року проводиться три засідання Егмонтської групи, включаючи одне Пленарне засідання. Місця проведення чергових засідань визначаються Комітетом Егмонтської групи на основі заяв країн-членів про їх бажання організувати чергове засідання. Країна, яка виявляє бажання провести засідання Егмонтської групи на своїй території, забезпечує належне місце проведення засідань, здійснює організаційно-технічне забезпечення заходу, організовує культурну програму для делегатів. Крім того, можливість проведення подібних заходів надається країнам, які визнані повноправним і відповідальним членом Егмонтської групи та які мають високий міжнародний авторитет. Останнє 15-е Пленарне засідання відбулося у м. Гамільтон, Бермудські острови 26 травня - 2 червня 2007 року.

З часу створення Егмонтської групи в 1995 році, засідання цієї організації відбувались в Королівстві Бельгія, Австралії, Великобританії, Греції, Іспанії, Італії, Кіпрі, Нідерландах, США, Франції та інших.

Засідання на території України в жовтні 2007 року визначене Егмонтом відповідно до поданої ще у в червні 2006 року Держфінмоніторингом України офіційної заявки на проведення засідання робочих груп Егмонтської групи.

Наразі, Україна є першою державою із країн пострадянського простору, в яких відбуваються подібні засідання.

Урочисте відкриття засідання Егмонтської групи відбудеться 16 жовтня 2007 року в Українському домі, де, власне, і будуть відбуватися подальші засідання.

В рамках засідання Егмонтської групи та відповідно до порядку денного 16-17 жовтня 2007 року відбудуться засідання робочих груп Егмонту - Тренінгової, із залучення нових членів, Операційної та з питань інформаційних технологій.

Водночас, 17- 18 жовтня 2007 року в Києві планується проведення Засідання Егмонтського комітету. Підбиття підсумків засідання відбудеться 18 жовтня 2007 року в ході спільного засідання Робочих груп Егмонтської групи.

Проведення засідання Егмонтської групи в Україні дозволить значно посилити роль нашої держави в сфері глобальної боротьби з економічними злочинами на міжнародній арені, та ствердити позитивний імідж України як відповідального, активного та надійного партнера світової мережі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Метою діяльності Егмонтської групи, яка об'єднує підрозділи фінансових розвідок (ПФР) 106 країн світу, є забезпечення обміну інформацією у справах щодо відмивання коштів та фінансування тероризму. Головним завданням Егмонтської групи є об'єднання зусиль ПФР задля підвищення рівня підтримки їхніх національних програм по боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Ця підтримка включає розширення та систематизацію обміну розвідувальною фінансовою інформацією, підвищення компетенції та кваліфікації персоналу таких установ, сприяння обміну інформацією між ПФР шляхом застосування нових технологій. Члени групи підключені до спеціальної захищеної мережі обміну даними.

Для досягнення цілей розвитку, співробітництва та поширення досвіду в рамках Егмонтської групи діє п'ять робочих груп та Егмонтський Комітет.

Правова робоча група розглядає кандидатури потенційних членів та врегульовує всі юридичні аспекти та принципові справи Егмонтської групи, включаючи співробітництво між ПФР.

Робоча група із залучення нових членів працює з метою розширення глобальної мережі ПФР, визначаючи кандидатів на членство та працюючи з цими країнами з метою забезпечення їх відповідності міжнародним стандартам.

Тренінгова робоча група визначає потреби та можливості тренінгу персоналу ПФР, і проводить тренінгові семінари для членів Егмонтської групи, а також для юрисдикцій, що не набули статусу членів.

Операційна робоча група об'єднує ПФР з метою розробки типологій та довгострокових стратегічних аналітичних проектів.

Робоча група з питань інформаційних технологій надає поради та технічну допомогу новим та існуючим ПФР в створенні, посиленні чи модернізації їх інформаційних систем, та вивчає нове програмне забезпечення, що дозволяє посилити аналітичну роботу.

26 червня 2004 року Державний комітет фінансового моніторингу України набув повноправного членства в Егмонтській групі.

На сьогодні Держфінмоніторинг України бере участь у діяльності п'яти робочих груп Егмонту та є спонсором із прийняття до Егмонтської групи семи нових учасників.

За час повноправної участі в діяльності Егмонтської групи, Україна зарекомендувала себе в якості активного, добросовісного та надійного учасника, визнанням зусиль якого стало обрання в березні 2006 року представника Держфінмоніторингу України заступником Голови Операційної робочої групи Егмонтської групи.

Членство Держфінмоніторингу України в Егмонтській групі сприяє підвищенню міжнародного авторитету України, підтверджує офіційну позицію щодо підтримки Україною стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF), принципів Егмонтської групи та забезпечує подальше вдосконалення Національної системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.
По материалам пресс-службы Госфинмониторинга Украины.

Читайте також