Создание Прикаспийского газопровода может привести к увеличению транзита газа через Украину

21.05.2007, 13:18

Создание Прикаспийского газопровода может привести к увеличению транзита природного газа по территории Украины на 20-30 млрд. куб. м в год, считает министр топлива и энергетики Украины. (укр.)

"Будівництво Прикаспійського газогону, синхронізоване зі збільшенням видобутку газу в Туркменістані, взагалі приведе до появи в Україні додаткових 20-30 млрд куб. м газу. Це повертає на порядок денний проект газопроводу Новопсков-Ужгород - тобто збільшення газового транзиту через нашу територію на 20-30 млрд куб. м на рік", - сказав він у інтерв'ю тижневику "Профіль".

Міністр відзначив, що транзитні потужності газотранспортної системи України на сьогодні завантажені "практично повністю - на 120 млрд. куб., що складає 80% російського газового експорту".

Будівництво магістрального газопроводу Богородчани-Ужгород, який є частиною газопроводу Новопсков-Ужгород, як вважає міністр, вигідно і Україні, і Росії.

"Реалізувавши проект, Україна дістає можливість завантажити два простоюючі газопроводи (Торжок-Долина і Івацевичі-Долина), а Росія - з мінімальними витратами і в найкоротші терміни наростити потенціал з експорту газу до Європи на 19 млрд куб. м на рік", - сказав Ю. Бойко.

Глава Мінпаливенерго України висловив упевненість в тому, що Україна нарощуватиме об'єми транзиту енергоносіїв, зокрема, природного газу "за рахунок надійності, передбаченості і взаємовигідності співпраці".
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также