ДК "Газ Украины" требует прекратить манипуляции со средствами, полученными за газ

22.05.2007, 15:26

ДК "Газ Украины" требует местной власти и ТКЭ прекратить манипуляции со средствами, полученными за потребленный газ. (укр.)

ДК "Газ України" звертається до місцевої влади та керівників теплокомуненерго, що є крупними боржниками, припинити маніпуляції із коштами населення, отриманими за спожитий газ. Політика маніпуляцій призводить до того, що місцева влада і ТКЕ накопичують борги за газ і для вирішення проблеми боргів відключають населення від гарячого водопостачання.

Оперативний моніторинг ДК "Газ України" засвідчує, що жителі міст України сумлінно сплачують надані послуги із постачання гарячої води - рівень сплати становить вище 90%.

Проте, у ланцюжку оплати за газ кошти, сплачені споживачами, не доходять вчасно і у повному обсязі до постачальника газу - ДК "Газ України". Більше того, відключаючи жителів міст від гарячого водопостачання, теплокомуненерго, за мовчазної згоди керівників місцевої влади, продовжують збирати з населення гроші за фактично ненадані послуги аби використати ці кошти в рахунок погашення своєї заборгованості. Уникаючи відповідальності за допущені маніпуляції керівництво місцевої влади і ТКЕ позбавляють населення можливості користуватися комфортними умовами проживання (гаряче водопостачання).

Найбільшу заборгованість за газ мають підприємства ТКЕ Дніпропетровської (борг з початку 2007 р. - 230,2 млн. грн., рівень розрахунків - 51%), Донецької (165,5 млн., 69%), Харківської (156,8 млн., 63%) і Луганської (110 млн., 58%) областей.

Незадовільний рівень розрахунків за спожитий у 2007 р. природний газ мають також підприємства ТКЕ Херсонської (борг - 33,3 млн. грн., рівень розрахунків - 33%), Житомирської (24,6 млн., 67%) і Черкаської (26,9 млн., 75%) областей.

Заборгованість теплокомуненерго проблемних 8 регіонів - 778,9 млн. грн., що становить 67,9% від суми заборгованості всіх ТКЕ України. Загальна сума боргу теплокомуненерго перед ДК "Газ України" з початку 2007 р. перевищує 1,147 млрд. грн.

В окремих випадках, аби зняти із себе вину за відключення споживачів від гарячого водопостачання і тим самим відвернути увагу громадськості місцева влада і ТКЕ вдаються до політичного тиску. Так, Дніпропетровська міська рада (голова Куліченко І. І.) видала популістську заборону відключення від газопостачання КП "Дніпропетровські міські теплові мережі". Міська рада Кривого Рогу (голова Любоненко Ю. В.) також видала заборону відключати від палива "Криворізьку теплоцентраль". У такий спосіб вчинила по відношенню до "Черкаситеплокомуненерго" і місцева влада Черкас (голова міськради Одарич С. О.).

Компанія наголошує, що обмеження населення від гарячого водопостачання відбувається з вини місцевих органів влади та керівників ТКЕ, які таким чином покривають власну нездатність здійснювати ефективне управління підприємствами теплокомуненерго. Населення міст, які опинилися без гарячої води, може "подякувати" за це своїм керівникам місцевих органів влади і підприємств теплокомуненерго.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также