Министр иностранных дел находится с визитом в Польше

22.05.2007, 17:18

22 мая в рамках официального визита в Республику Польша министр иностранных дел Украины Арсений Яценюк провел переговоры с министром иностранных дел Польши Анной Фотигой. (укр.)

Мій сьогоднішній приїзд до Варшави є першим офіційним візитом до Польщі як міністра закордонних справ, та також першим двостороннім візитом до держави члена-ЄС, і він має на меті підтвердити пріоритетність подальшого поглиблення та зміцнення стратегічного партнерства з Польщею для нашої країни, - заявив міністр у ході прес-конференції за результатами двосторонніх переговорів.

А. Яценюк та А. Фотига обговорили питання економічної співпраці, зокрема необхідності відновлення економічного форуму та двосторонніх інститутів регіонального співробітництва. Окрема увага була присвячена питанням реалізації домовленостей, досягнутих під час енергетичного самміту у Кракові, та необхідності координації дій і співробітництва у сфері енергетичної безпеки.

Міністри закордонних справ України та Польщі обговорили питання підготовки до спільного проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У цьому контексті А.Яценюк виступив з ініціативою підписання двосторонньої угоди, яка б регулювала підготовку до проведення цього заходу, а також щодо необхідності створення спільного оргкомітету з вироблення відповідного плану дій.

Україна та Польща мають важливе спільне завдання на найближчі пять років це реалізація Євро-2012. Адже це не лише спортивний захід, він також має політичне, чи навіть, геополітичне значення. Можна сказати, що це є тестом на досягнення європейських стандартів Україною, і добре, що так сталося, що спільником України у цьому є її традиційний стратегічний партнер - Польща, - підкреслив А. Яценюк.

Сторони також обговорили необхідність подальшого розвитку активного політичного діалогу. Зокрема, глави зовнішньополітичних відомств двох країн домовилися про вироблення механізму для ефективного моніторингу реалізації підписаної президентами України та Республіки Польща 27 квітня ц. р. у Варшаві Дорожньої карти українсько-польського співробітництва на 2007-2008 роки.

Значну увагу у ході зустрічі міністри закордонних справ двох країн приділили питанням підтримки Польщею європейських та євроатлантичних прагнень України. Зокрема, міністри обговорили питання візової політики та її спрощення для українських громадян. У цьому звязку Міністр закордонних справ Польщі підтвердила готовність підтримувати ліберальний підхід у візовій політиці щодо України з боку ЄС.

У ході зустрічі сторони також обговорили низку питань міжнародного і регіонального характеру та - європейської безпеки.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також