МИД Украины обеспокоен данными Доклада Госдепартамента США о торговле людьми

13.06.2007, 18:14

Пресс-служба Министерства иностранных дел Украины прокомментировала Доклад Госдепартамента США о торговле людьми в 2007 году. (укр.)

МЗС України висловлює занепокоєння тим, що в Доповіді Держдепартаменту США про торгівлю людьми Україну згадано серед країн, що потребують особливої уваги у зв'язку із значною кількістю жертв торгівлі людьми.

Зарахування України до зазначеної категорії країн свідчить про необхідність якнайшвидшого проведення ефективних соціально-економічних реформ і підвищення рівня життя населення, що унеможливило б розвиток такого явища та сприяло б його запобіганню.

МЗС інформує, що з метою протидії торгівлі людьми Україна послідовно вживає заходи з розширення законодавчої бази з питань захисту жертв і покарання работорговців. У цьому контексті 7 березня 2007 року Кабінет Міністрів України затвердив Державну програму протидії торгівлі людьми на період до 2010 року, якою передбачено комплекс завдань з підвищення ефективності роботи з попередження та виявлення таких злочинів і реінтеграції осіб, що стали жертвами работоргівлі.

МЗС України у межах своєї компетенції виробило механізми щодо захисту жертв торгівлі людьми у частині надання їм організаційно-правової допомоги та сприяння в поверненні з-за кордону в Україну. Так, зокрема, протягом 2000-2006 років закордонні дипломатичні установи України у співпраці з міжнародними та неурядовими організаціями надали допомогу у поверненні з-за кордону в Україну понад 2 тис. українським громадян, які стали жертвами работоргівлі.

Задля попередження проявів цього явища 4 березня 2005 року в МЗС України було відкрито Центр допомоги громадянам України за кордоном. Аналогічні центри створені і діють при представництвах МЗС у Донецьку, Одесі, Сімферополі та Ужгороді. З 1 червня 2007 року при МЗС України діє call-центр, завдання якого полягає в наданні оперативної консульско-правової допомоги громадянам України, які планують закордонні поїздки.

Водночас, МЗС України вважає, що у протидії торгівлі людьми необхідно об'єднати зусилля не лише постачальників потенційних жертв цього явища, але і їх покупців.

У цьому зв'язку МЗС України закликає органи державної влади, неурядові організації та міжнародні інституції до скоординованих, спільних і послідовних дій у боротьбі з работоргівлею цим ганебним і злочинним явищем сучасності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также