В мая предприятия ТКЭ несанкционировано потребили около 60 млн. куб. м газа

18.06.2007, 11:52

В мае 2007 года предприятия коммунальной теплоэнергетики (ТКЭ) несанкционировано потребили около 60 млн. куб. м природного газа. (укр.)

В структурі несанкціонованого споживання - безлімітне (37,1 млн. куб. м) та понадлімітне (22,2 млн. куб. м) споживання газу.

Серед підприємств ТКЕ, що здійснюють безлімітне споживання газу, найбільшими порушниками є "Харківські теплові мережі" (безлімітне споживання у травні - 10637 тис. куб. м), "Харківська ТЕЦ-5" (9933 тис. куб. м), "Дніпровські міські теплові мережі" (5468 тис. куб. м), "Севтеплоенерго" (2902 тис. куб. м), "Кримські генеруючи системи" (1373 тис. куб. м).

Значні обсяги споживання понад виділені ліміти зафіксовано у підприємств ТКЕ "Сєвєродонецька ТЕЦ" (понадлімітне споживання у травні - 1066 тис. куб. м), "Вінницяміськтеплоенерго" (936 тис. куб. м), "Білоцерківтепломережа" (845 тис. куб. м), "Севастопольска ТЕЦ" (438 тис. куб. м), Луганське "Теплокомуненрего" (385 тис. куб. м), Чернігівське "Облтепокомуненерго" (369 тис. куб. м), "Вінницькі теплові мережі" (217 тис. куб. м), "Житомиртеплокомуненерго" (194 тис. куб. м).

Директор з питань газопостачання ДК "Газ України" Юрій Кардаш наголосив на відповідальності облгазів, що здійснюють безлімітне постачання газу: "Підприємства з газопостачання та газифікації мають вчасно виконувати свої зобов'язання та доручення ДК "Газ України" з обмеження газопостачання підприємств ТКЕ - боржників. У випадку транспортування непідтверджених обсягів природного газу, такі обсяги безлімітно транспортованого енергоносія мають закуповуватися за комерційною ціною".

Для зміцнення дисципліни газопостачання з початку міжопалювального періоду Компанію надано 38 доручень на відключення від газопостачання підприємств ТКЕ - боржників. Із них повністю відключено від газопостачання 19 теплопостачальних підприємств, обмежено газопостачання 14 підприємств (природний газ надається виключно для обслуговування медичних та дитячих закладів).

Три теплопостачальних підприємства, а саме "Дніпропетровські міські теплові мережі", "Севтеплоенерго", "Черкаситеплокомуненерго", відключені від газопостачання частково. Разом з тим, законним діям ДК "Газ України" із відключення підприємств "Криворізька теплоцентраль" та Харківська "ТЕЦ-3" протидіють місцеві органи влади та керівництво теплопостачальників, шляхом видання заборони на відключення та недопуску працівників облгазів до об'єктів.

ДК "Газ України" також звертає увагу на необхідність погашення до 01.10.2007 заборгованості за природний газ, спожитий теплопостачальними підприємствами у 2007 році. За квітень-травень поточного року підприємства ТКЕ погасили близько 220 млн. грн. боргу перед ДК "Газ України", що становить лише 60% від запланованої суми. "Спільні дії місцевих органів влади та підприємств теплоенергетики щодо підвищення стану розрахунків за газ дадуть можливість спрямувати отримані кошти на закупівлю та закачку в підземні сховища обсяги газу, необхідні для стабільного проходження нового опалювального сезону", - зауважив Юрій Кардаш.

Компанія наголошує, що невиконання підприємствами ТКЕ графіків погашення заборгованості, накопиченої за спожитий у 2007 році природний газ, порушення підприємствами ТКЕ та ВАТ з газопостачання та газифікації лімітної дисципліни, може призвести до зриву графіку підготовки до нового опалювального сезону 2007-2008 років та затримки його початку.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также