Зарплата бюджетников повышалась два раза за лето

06.07.2007, 11:30

Зарплата работников бюджетной сферы повышалась два раза за лето: в июне и в июле. (укр.)

Заробітна плата працівників бюджетної сфери цього літа зросла двічі - з 1 червня завдяки запровадженню II етапу Єдиної тарифної сітки (ЄТС), а з 1 липня - у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати до 440 гривень.

Відповідно до ст. 76 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", ухваленого у грудні минулого року, розмір мінімальної заробітної плати мав становити з 1 січня - 400 гривень, з 1 липня - 420 гривень та з 1 грудня - 450 гривень.

Однак, завдяки зростанню в економіці і, як наслідок, позитивній динаміці виконання бюджету, уряд відшукав можливість наблизити терміни таких підвищень: з 1 липня розмір мінімальної зарплати підвищено до 440 гривень, а з 1 жовтня мінімальна зарплата складатиме 460 грн.

Стосовно запровадження II етапу Єдиної тарифної сітки, це дозволить частково відновити порушені протягом останніх років міжпосадові (міжкваліфікаційні) співвідношення зарплат працівників бюджетної сфери та підвищити престижність висококваліфікованої праці.

Для прикладу, якщо посадовий оклад керівника наукової установи до червня поточного року перевищував оклад сторожа чи прибиральниці у 3,3 раза, то з 1 червня - майже вчетверо.

Що стосується педагогічних працівників, для них, починаючи з 1 травня 2007 року, передбачене підвищення розмірів посадових окладів та додаткову оплату за окремі види педагогічної діяльності, яка провадитиметься у відсотках до тарифної ставки. Таке рішення прийняв уряд 20 квітня - постанова КМУ N 643 "Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки".

Крім того, починаючи з 2005 року науково-педагогічним та педагогічним працівникам проводяться виплати відповідно до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України "Про освіту" педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів". У першому півріччі поточного року ці видатки держбюджету профінансовані стовідсотково - педагоги отримали майже 330 мільйонів гривень.

З уведенням нових розмірів мінімальної заробітної плати та тарифної сітки посадові оклади працівників бюджетної сфери підвищаться на кінець року порівняно з січнем в середньому на 33,5%. При цьому, оклади лікарів та вчителів виростуть майже в 1,4 рази.

Згідно з кошторисами відповідних установ та організацій, заробітна плата у новому розмірі має бути виплачена вже за червень.

Загалом, на кінець 2007 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні досягне 81% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Урядом і надалі здійснюватимуться заходи щодо наближення рівня мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму, як це передбачено Законом України від 14.12.2006 N466-V "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб". Цим законом, зокрема, передбачено встановити мінімальну заробітну плату у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб вже у 2009 році.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також

Читайте также