2007 год - начало пенсионных изменений

13.09.2007, 12:00

Правительство повышает выплаты людям пенсионного возраста и ликвидирует пенсионную уровняловку. (укр.)

За останній рік - починаючи з серпня 2006 року і до сьогоднішнього дня - громадяни пенсійного віку відчули реальне піклування Уряду про свій добробут. У цей період пенсії та доплати до пенсій різним категоріям населення підвищувались кілька разів - як у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму та щорічним перерахунком пенсійних виплат, так і відповідно до рішень Уряду.

Зростали доходи громадян пенсійного віку темпами значно більшими, ніж у минулі роки. Якщо у грудні 2006 року середній розмір пенсії перевищував мінімальний розмір на 25%, то з 1 жовтня цього року середній розмір пенсії більший за мінімальну на 42%.

Так у поточному році було встановлено щомісячну допомогу до пенсій інвалідам війни та учасникам бойових дій до рівня середньої заробітної плати в галузях економіки, що дало можливість збільшити пенсії для понад 300 тис. таких громадян в середньому на 133 грн. При цьому, з 1 вересня, відповідно до рішення уряду, зазначена допомога виплачується без урахування пенсій за особливі заслуги перед Україною, що дало можливість збільшити таку допомогу додатково на 100-140 грн.

З 1 червня поточного року збільшено мінімальну пенсійну виплату для інвалідів, яка не переглядалася з 2005 року. Майже 641 тис. непрацюючих інвалідів ІІ та ІІІ груп внаслідок загального захворювання, розмір пенсії яких не досягає прожиткового мінімуму, одержали доплату.

Протягом поточного року двічі збільшувалась пенсії у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму. Зростання ж прожиткового мінімуму, в свою чергу, впливає на розмір надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені, зокрема, для ветеранів війни. Так, для прикладу, протягом поточного року збільшено майже у чотири рази підвищення до пенсій для двох мільйонів учасників війни.

З 1 вересня пенсіонери знову отримали підвищені виплати внаслідок щорічного їх перерахунку у зв'язку із зростанням заробітної плати у попередній рік. У минулі роки пенсії громадянам похилого віку підвищувалися щорічно на мінімально можливий коефіцієнт, який дорівнював 20% темпів зростання середньої заробітної плати у попередній рік. Нині ж Урядом Януковича вперше прийнято рішення збільшити пенсії майже на 100% цього показника. При цьому, таке підвищення, також вперше, торкнулось всіх трудових пенсій - а це понад 13 мільйонів громадян - навіть тих, хто отримує сьогодні мінімальні пенсійні виплати. В той час як раніше таке збільшення пенсій стосувалось лише 1 мільйона людей похилого віку.

З 1 жовтня 2007 року пенсійні виплати знову підвищаться. Всі ці виплати забезпечені ресурсом державного бюджету та бюджету Пенсійного фонду. Тільки у вересні потреба в коштах для виплати пенсій та грошової допомоги громадянам пенсійного віку становить 8,8 млрд. гривень.

2008 рік - курс на подальше зростання пенсій та їх диференціацію

Бюджет 2008 року передбачає суттєве збільшення пенсійних виплат громадянам та робить крок в напрямку диференціації пенсій в залежності від стажу роботи.

Так, з 1 січня 2008 року уряд вперше зробить перерахунок пенсій за формулою, яка відновить диференціацію в пенсіях. А саме: громадяни України зі значним трудовим стажем будуть отримували пенсію значно вищу, ніж ті, які не мають такого стажу. Пенсійний вік передбачається зберегти нині діючий - для жінок 55 років, а для чоловіків - 60 років.

За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років для чоловіків та 20 років для жінок пенсія за віком збільшуватиметься на 2 відсотки розміру пенсії, замість діючого 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до закону.

У 2008 році планується виплачувати дітям війни підвищення до пенсій або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачуються замість пенсії, у розмірі 50% від розміру надбавки, встановленої для учасника війни. Як відомо, у цьому році ці надбавки здійснюються тільки особам, які є інвалідами.

Таким чином, уряд здійснює послідовні кроки для посилення соціального захисту людей пенсійного віку - збільшує розміри пенсій та доплат до пенсій, а також вживає заходів для подальшої диференціації пенсійних виплат залежно від терміну трудового стажу.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также