Чи має Україна достатньо газу, аби витримати опалювальний сезон

28.07.2022, 16:36

На початок опалювального сезону, до жовтня, Україна планує закачати у сховища 15 мільярдів кубометрів газу, проте на випадок, якщо РФ припинить транспортування газу українською газотранспортною системою до Європи, зберегти тиск та пройти зиму дозволять запаси в 19 мільярдів кубометрів. Про це повідомляє "UA: Суспільне", посилаючись на експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

В українських підземних сховищах знаходиться приблизно 11,4 млрд кубометрів газу, заявляв 18 липня голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. І щомісяця Україна буде збільшувати запаси на 1 мільярд. Весь цей газ йде тільки на потреби населення, і його має вистачити для власних потреб.

Україна залежить від транзиту російського газу до Європи тим, адже для роботи ГТС потрібен тиск в системі, адже це дозволяє доставляти український газ й українським споживачам в міста і села, пояснює Юрій Корольчук.

"Наприклад, якщо і коли Росія припинить транзит газу, і цей тиск зникне, тоді нам самим треба буде забезпечувати тиск і прокачувати газ вже з наших підземних сховищ на заході України в центр, до столиці, в південні та східні регіони. І це проблема, тому що для цього потрібно мати значні запаси газу в підземних сховищах, - пояснює він. - Думка, яку висловлюють в уряді про те, що у сховищах має бути 19 млрд кубів газу, є правильною. Тому що це мінімальний обсяг, який дозволить нам хоча б спробувати перейти цей сезон",

За його словами, наразі практично нема інших ринків газу. Тому проблема - де після закачки 15 мільярдів кубів знайти ще 4 мільярди - дуже складна: "Навіть 2 млрд буде проблематично купити, тому що його просто немає в Європі".

Читайте також