Генсек ООН закликав надати МАГАТЕ доступ до Запорізьскої АЕС

08.08.2022, 12:57
фото з відкритих джерел

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав надати міжнародним інспекторам – Міжнародному агентству з атомної енергії ООН (МАГАТЕ)  – доступ до Запорізької АЕС.

Про це на пресконференції в Японії заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

"Будь-який напад на атомну станцію – це самогубство... Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ у всіх його зусиллях щодо створення умов стабілізації станції", – сказав Гутерреш. Він зазначив, що ООН підтримує МАГАТЕ в її зусиллях щодо створення умов для стабілізації роботи Запорізької АЕС.

Гутерріш також застеріг: ризик ядерної конфронтації повернувся через десятиліття. Він закликав ядерні держави взяти на себе зобов'язання не застосовувати зброю першими. "Я думаю, що якщо ядерні озброєння будуть застосовані, то, швидше за все, вже не буде жодної ООН, щоб якось на це відреагувати",  – підкреслив генсек ООН, відповідаючи на запитання японського журналіста щодо реакції ООН на можливе застосування Росією ядерної зброї в Україні.

Територію ЗАЕС 4 березня захопили російські війська, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на станцію. Хоча АЕС окупована росіянами, на ній досі працюють українські співробітники.

3 серпня ЗАЕС повністю вийшла з-під контролю МАГАТЕ – на станції порушені всі можливі принципи безпеки.

6 серпня російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар, влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Офіс генерального прокурора України повідомив про початок досудового розслідування через обстріл - воно ведеться у кримінальній справі щодо порушення законів та звичаїв війни. Раніше в "Енергоатомі" зазначили, що внаслідок атаки на станцію 5 серпня виник серйозний ризик для її безпечного функціонування. В компанії вважають, що мета обстрілів ЗАЕС – знищити її інфраструктуру та знеструмити південь України.

 

Читайте також