Защитим Андреевский - сохраним Украину!

20.04.2012, 13:10
Защитим Андреевский  - сохраним Украину!

21 апреля в 12.00 в Киеве на Михайловской площади пройдет акция-митинг по защите от застройки и  уничтожения Андреевского спуска. (укр.)

Андріївський узвіз – одна з найвідоміших і найулюбленіших вулиць не лише столиці, а й усієї країни, яку називають "душею Києва".

У вересні минулого року на вулиці почалася масштабна реконструкція підземних комунікацій, офіційно приурочена до Євро-2012. Роботи тривають і понині, доступ до вулиці фактично перекрито, більшість закладів — три музеї, три театри, кілька галерей, близько десятка закладів громадського харчування працюють в аварійному режимі.

У перші дні квітня було знесено будівлі колишньої швейної фабрики "Юність".  Пам’яток там не було, але були історичні будівлі, які становили важливу й органічну частину архітектурного ландшафту вулиці. Це обурило більшість свідомих киян і спричинило широкий резонанс в українських і міжнародних медіа.

Майже половина будинків на узвозі сьогодні є приватною власністю, і вони є цілком беззахисними перед новими власниками-забудовниками. Жодна державна структура виявилася неспроможною навести лад в цій ситуації. На вулиці, яку проголошено пам’яткою містобудування, самі пам’ятки будь-якої миті можуть бути знищені.

Байдужість і варварське ставлення змусило простих киян – представників громадських організації, які вже не перший рік займаються проблемними ділянками, намагаються рятувати історичні і культурну спадщину, і городян, які не належать до жодних партій чи організацій, об’єднатися і вийти спільно на захист своєї улюбленої вулиці.

Перша акція, на якій кияни висловили протест проти знищення Андріївського відбулася 11 квітня ц.р. Наступний крок – мітинг "Захистимо Андріївський – захистимо Україну", на який громадські активісти запрошують прийти всіх киян в суботу, 21 квітня 2012 року.

Це не політична акція, жодним чином не пов’язана з котроюсь із політичних партій і не є передвиборчою кампанією!

Киян, яким небайдужий Андріївський узвіз, об’єднали не політичні вподобання, а любов до свого міста. Ми прагнемо зберегти історичне обличчя нашого міста та його культурні традиції, сприяти створенню атмосфері дружби і взаєморозуміння між городянами.
Але в той же час ми вимагаємо виконання владою обов'язків щодо захисту історичної і культурної спадщини, дотримання законів в галузі охорони пам’яток, ухвалення змін до закону про містобудівну діяльність та інших супутніх актів, прозорості і публічності у прийнятті рішень про забудову – особливо в таких суспільно важливих місцях, як Андріївський узвіз. Ми прагнемо також побудувати прозорий сталий механізм співпраці між громадою міста і міською владою.

Всіх і кожного, кому не байдуже, що відбувається в його рідному місті, запрошуємо приєднатися до нас на акції-мітингу 21 квітня "Збережемо Андріївський – збережемо Україну!".
Инф. инициативной группы по проведению акции.

 

Читайте також