В.Гройсман обсудил с Джанни Букиккио реформы в Украине

08.10.2016, 17:27

Премьер-министр Украины Владимир Гройсман провел встречу с Председателем Венецианской комиссии Джанни Букиккио, во время которой стороны обсудили реформы, осуществляемые в Украине (укр.)

Глава уряду зазначив, що в Україні реалізується низка важливих реформ, акцентувавши увагу співрозмовника на реформі децентралізації влади, судовій реформі. Так, Парламентом схвалено зміни до Конституції в частині правосуддя та низку законів для впровадження реформи судової системи.

Голова Уряду також підкреслив, що в Україні створені ефективні механізми боротьби з корупцією. "Сьогодні весь інструментарій - і законодавчий, і інституційний - боротьби з корупцією фактично сформований", - зазначив Володимир Гройсман. Голова Уряду підкреслив, що реформа судової системи "дасть можливість замкнути схему невідворотності покарання, в тому числі і за корупційні прояви".

В свою чергу Джанні Букіккіо позитивно оцінив зміни в Україні та запевнив у готовності і надалі підтримувати країну на шляху реформ.

Джанні Букіккіо, зокрема, висловив готовність Венеціанської комісії в експертизі реформаторських законів, щоб "це були гарні закони, які відповідають європейським стандартам". "Ми існуємо для того, щоб розповсюджувати і ділитися досвідом всієї Європи", - зазначив Голова Венеціанської комісії.

Європейська комісія "За демократію через право", яку за місцем розташування ще називають Венеціанською комісією, є консультативним органом Ради Європи з питань конституційного права.

Комісія може проводити дослідження з власної ініціативи та, у разі необхідності, може розробляти проекти законів, рекомендацій та міжнародних договорів. Пропозиції Комісії можуть обговорюватись і прийматись статутними органами Ради Європи (ст. 2 Статуту Комісії). Що стосується питань конституційної ситуації в окремих державах, то Комісія може надавати експертну допомогу органам влади цих держав при розробці актів конституційного законодавства у випадку надходження відповідного запиту.

Рішення Комісії не є юридично зобов'язуючими, вони мають лише консультативний характер. Проте висновки Комісії часто враховуються органами державної влади при підготовці остаточних текстів актів конституційного законодавства. З 2009 року Венеціанську комісію очолює Джанні Букіккіо.
Інф. Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Читайте також

Читайте также