Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС

17.06.2022, 15:07
Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС

Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський союз. Про це оголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі.

"Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге - надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ", - сказала фон дер Ляєн. Україна чітко продемонструвала своє прагнення та рішучість відповідати європейським цінностям і стандартам», — заявила вона.

Також Урсула фон дер Ляєн відзначила, що Україні ще багато належить зробити на шляху до членства в ЄС, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції.

"Багато роботи потрібно зробити. Наприклад, у сфері верховенства права. Україна вже зайшла далеко у створенні необхідних інституцій для ефективного функціонування судової системи і прокуратури. Фокус тепер має бути зміщений на прискорення процесу відбору суддів Конституційного суду, а також членів Вищої ради правосуддя. У сфері антикорупції Україна також досягла багато у створенні необхідних антикорупційних органів. Фокус тепер має бути на призначенні нового голови Антикорупційної прокуратури і нового директора Антикорупційного бюро. Антикорупційні органи є, тепер вони повинні стати повністю працюючими", - наголосила президентка ЄК.

Крім того, вона відзначила українське законодавство про деолігархізацію.

"Насправді це єдина країна Східного партнерства, яка це зробила. Це добре. Тепер все залежить від імплементації, щоб були помітні результати", - заявила фон дер Ляєн.

Україна претендувала на статус кандидата з 2014 року

Єврокомісія також має намір висловитись за надання статусу країни-кандидата Молдові. У європейських чиновників менше впевненості в тому, що аналогічне рішення ухвалять щодо Грузії.

"Україна, Молдова і Грузія поділяють сильне й законне прагнення приєднатися до Європейського союзу. Сьогодні ми надаємо їм чіткий сигнал підтримки їхніх прагнень, навіть коли вони стикаються з важкими обставинами. І ми робимо це, твердо дотримуючись наших європейських цінностей та стандартів, визначаючи шлях, яким вони мають рухатися, щоб приєднатися до ЄС", - йдеться в офіційній заяві Єврокомісії.

 

 

 

 

Читайте також