Укрсоцбанк стал лидером медиаприсутствия среди крупнейших банков Украины

04.03.2011, 17:52
Укрсоцбанк стал лидером медиаприсутствия среди крупнейших банков Украины
Укрсоцбанк стал лидером медиаприсутствия среди крупнейших банков Украины

По результатам проведенного ИЦ "ЭЛВИСТИ" анализа упоминаемости крупнейших украинских банков в Интернет в 2010 году "Укрсоцбанк" стал самым упоминаемым среди банков, входящих в группу крупнейших - его упоминания встречались в более чем 20 тыс. интернет-публикаций (укр.).

Згідно з рішенням комісії НБУ з нагляду і регулювання діяльності банків №867 від 30 грудня 2009 року, до групи найбільших у 2010 році входило 18 банків (банки з активами, що перевищують 13 млрд грн.): "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Райффайзен Банк Аваль", "УкрСиббанк", "Укрсоцбанк", "Промінвестбанк", "ОТП Банк", "Альфа-Банк" (Україна), "ВТБ Банк", "Надра Банк", "Родовід Банк", "Форум", ПУМБ, "Сведбанк", "Фінанси і Кредит", "Брокбізнесбанк" та "Кредитпромбанк". У порівнянні з 2009 роком, у групу великих було переведено "Укргазбанк" та "Укрпромбанк", а "Родовід Банк" та "Кредитпромбанк" були включені до групи найбільших.

Для проведення аналізу медіаприсутності найбільших банків України в Інтернет було використано систему автоматичного моніторингу новин - InfoStream (http://infostream.ua). З її допомогою було проаналізовано понад 19,4 млн. публікацій інтернет-ЗМІ українською та російською мовами. Протягом 2010 року кількість інтернет-джерел, підключених до системи моніторингу, збільшилася більш ніж на 870 сайтів - з 4,3 тис. до 5,2 тис.

За підсумками аналізу медіаприсутності найбільших українських банків в електронних ЗМІ у 2010 році, загальна кількість публікацій, у яких були згадки найбільших банків, зменшилася у порівнянні з 2009 роком на 30% та склала 190 тис. публікацій.

Переважна більшість найбільших банків України у 2010 році згадувалися в меншій кількості публікацій у порівнянні з попереднім роком. Середнє значення відносного зменшення кількості публікацій склало 33,7%. Позитивна динаміка медіаприсутності виявилася лише у чотирьох банків: "ПриватБанку", банку "Форум", "ВТБ Банку" та "Брокбізнесбанку". Середнє значення відносного збільшення кількості публікацій склало 9,6%.

Основною причиною значного скорочення згадуваності найбільших банків стала відсутність у 2010 році жодних великих негативних подій у банківській сфері, пов'язаних з банкрутством банків, поверненням депозитів вкладникам, виплатою компенсацій тощо.

Вже втретє, починаючи з 2004 року, річний рейтинг медіазгадування найбільших українських банків в інтернет-ЗМІ очолив "Укрсоцбанк". Цей банк став єдиним банком, який згадувався у більш ніж 20 тис. публікаціях (20543 публікації). У рейтингу медіаприсутності за 2009 рік "Укрсоцбанк" займав лише п'яту позицію.

Другу позицію медіарейтингу зайняв "ПриватБанк", який, також як і у 2009 році, впритул наблизився до 20-титисячної межі (19886 публікацій). У трійці лідерів опинився також "Ощадбанк" (18140 публікацій), єдиний з банків, який залишився у п’ятірці лідерів з тих банків, які входили до неї у 2009 році.

Майже усі банки, що увійшли до десятки лідерів медіарейтингу, згадувалися у більш ніж 10 тис. публікаціях: "Райффайзен Банк Аваль" (17994 публікації), "Укрексімбанк" (15962 публікації), "Надра Банк" (12912 публікацій), "Форум" (12007 публікацій), "Родовід Банк" (11792 публікації), "УкрСиббанк" (10427 публікацій), "ОТП Банк" (7936 публікацій).

Найкраща абсолютна динаміка медіаприсутності у 2010 році у порівнянні з результатами 2009 року виявилася у "ВТБ Банку" - кількість публікацій зі згадуванням цього банку збільшилася більш ніж на 1600 публікацій. У трійку лідерів за абсолютним збільшенням показника присутності в Інтернет увійшли також банк "Форум" та "Брокбізнесбанк", кількість публікацій зі згадуванням яких збільшилася приблизно на 300 публікацій.

Найбільша негативна абсолютна динаміка медіаприсутності у 2010 році, як можна й було очікувати, була у банків, що опинилися в епіцентрі подій банківської сфери у попередньому році, а саме: "Надра Банк", кількість публікацій зі згадуванням якого зменшилася майже на 22 тис. публікацій, "Родовід Банк" та "Ощадбанк", показники медіапрісутності яких зменшилися більш ніж на 14 тис. публікацій. Найкраща відносна динаміка медіаприсутності у 2010 році виявилася у "ВТБ Банку". Кількість публікацій зі згадуванням "ВТБ Банку" збільшилася у порівнянні з 2009 роком на 28,5%. У трійці лідерів за відносним збільшенням показника медіаприсутності у 2010 році опинилися також "Брокбізнесбанк" (+6,2%) та банк "Форум" (+2,8%). Негативна відносна динаміка медіаприсутності за підсумками дослідження виявилася максимальною у "Надра Банку" (-62,9%). Значним цей показник був також у "Родовід Банку" (-55%) та у банку "Фінанси і Кредит" (-51,9%).

У загальній кількості публікацій, в яких згадувалися всі найбільші українські банки у 2010 році, частка "Укрсоцбанку" склала 10,9%, "Приватбанку" - 10,6%, "Ощадбанку" та "Райффайзен Банку Аваль" - 9,6% та 9,5% відповідно, "Укрексімбанку" - 8,4%. Більше 6% склали публікації із згадками "Надра Банку", банку "Форум" та "Родовід Банку". Частка "УкрСиббанку" склала 5,5% усіх публікацій, "ОТП Банку" та "ВТБ Банку" - близько 4%, "Промінвестбанку" та банку "Фінанси і Кредит" - 3,6% і 3,5% відповідно. У Першого Українського Міжнародного банку (ПУМБ), "Брокбізнесбанку" та "Сведбанку" частка публікацій склала менше 3%, а у "Кредитпромбанку" та "Альфа-Банку" (Україна) - менше 2%. Сумарна частка банків, що увійшли до п'ятірки лідерів медіазгадування - "Укрсоцбанку", "ПриватБанку", "Ощадбанку", "Райффайзен Банку Аваль" та "Укрексімбанку" - склала майже половину загальної кількості публікацій зі згадуванням усіх найбільших банків (49%).

При складанні медіарейтинга кратність згадок в одній публікації будь-якого банку не враховувалася. При підрахунку кількості публікацій для кожного з банків не враховувалися публікації, що були розміщені банком на власному інтернет-ресурсі. Публікації, які були розміщені на веб-ресурсах, що відносяться до категорії блогів або форумів, також не враховувалися.
Інформаційний центр "Електронні вісті"

Читайте також